(Senior) Beleidsmedewerker

Vacature gesloten

(Senior) Beleidsmedewerker

NAK Emmeloord

Wat is vereist?

  • Afgeronde hbo-/wo-opleiding + academisch werk- en denkniveau
  • Minimaal 3 jaar werkervaring
  • Gevoel voor/affiniteit met de agrarische sector
  • Organisatiesensitief en communicatief vaardig
  • Zowel zelfstandig als in teamverband kunnen werken
  • Analytisch en procesgericht
  • Goede beheersing Nederlandse en Engelse taal

Wat krijg je?

  • €4.150 - €6.750 bruto p/m (afhankelijk van kennis en ervaring)
  • 32 tot 40-urige werkweek
  • 25 vakantiedagen (met keuze adv)
  • Ruime opleidingsmogelijkheden
  • Laptop, telefoon, thuiswerkmogelijkheden, premievrij pensioen en reis- en thuiswerkvergoeding

Wat doe je?

  • 50% Beleidsstukken doornemen en zaken uitzoeken
  • 10% Intern overleg
  • 10% Extern overleg
  • 15% Vragen van collega’s en externen beantwoorden
  • 5% Overleg met adviesraad en vaste commissies
  • 10% Overleggen voorbereiden

Deze vacature is gemaakt op basis van gesprekken met medewerkers in de functie. Zo krijg jij een realistisch beeld van de baan.

Stel direct een vraag

Vacature

Als (Senior) Beleidsmedewerker bij de Nederlandse Algemene Keuringsdienst (NAK) ben je verantwoordelijk voor het ontwikkelen en initiëren van nieuw beleid aan de hand van Europese wetsvoorstellen. Daarnaast houd je je bezig met het aanpassen van bestaande wet- en regelgeving op het gebied van teeltmateriaal. Je vertaalt de Europese regels naar werkbare regels voor alle niveaus: van keurmeesters en telers tot erkende bedrijven. Hiervoor volg je de nationale en internationale ontwikkelingen in het werkveld op de voet.

Je hebt veel contact met stakeholders, zoals de organisaties van het landbouwbedrijfsleven, het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, de NVWA, onderzoeksinstellingen en binnenlandse en buitenlandse collega-instellingen. Inhoudelijk ben je betrokken bij verschillende processen en projecten, waarbij je de vertaalslag maakt van de regels ten behoeve van de implementatie en configuratie in de bedrijfssystemen. Je hebt veel interne en externe overleggen en onderhoudt zodoende een (inter)nationaal netwerk. Ook ben je op termijn actief in EU-verband en in andere internationale fora op het gebied van regelgeving voor teeltmateriaal.

Daarnaast initieer je nieuw beleid, bijvoorbeeld als je merkt dat de theorie en praktijk te ver uit elkaar liggen, of omdat er nieuwe ontwikkelingen zijn binnen de teeltsector die vertaling naar beleid vragen. Je overlegt met alle betrokken partijen hoe de regels vormgegeven moeten worden. Dit met het doel de regels praktisch uitvoerbaar te maken.

Verder heb je veel contact met het proef- en controlebedrijf en collega’s van de klantenservice, automatisering, de buitendienst, het laboratorium en de onderzoekers.

De afdeling waar je komt te werken bestaat uit drie Beleidsmedewerkers en een Bedrijfsjurist. Zodra je ingewerkt bent, ben je procesverantwoordelijk wordt voor een bepaald (deel)proces.

Vind je het leuk om zelfstandig dingen uit te zoeken en contact te leggen met allerlei niveaus in de organisatie en daarbuiten? Vind je het uitdagend dat er regelmatig werkzaamheden veranderen of tussendoor komen? Dan is dit een baan voor jou.

Werkweek

(Senior) Beleidsmedewerker
Laura van Bezouwen

Op een productieve werkdag heb ik veel uitzoekwerk kunnen verrichten en heb ik de overleggen van komende week grondig voorbereid.

Op een mindere werkdag heb ik veel ad-hoc overleggen gehad en dringende ongeplande vragen afgehandeld.

  • 07:00
  • 08:00
  • 09:00
  • 10:00
  • 11:00
  • 12:00
  • 13:00
  • 14:00
  • 15:00
  • 16:00
  • 17:00
  • 18:00

Voorbeeld uit de praktijk

Maandelijks vindt er een teamoverleg plaats met de beleidsmedewerkers, bedrijfsjurist, directeur, manager R&D, manager P&C en de technisch coördinator van de buitendienst. Hoe pakken jullie dit aan?

Tijdens het teamoverleg worden veel verschillende onderwerpen besproken. Ter voorbereiding zet je deze onderwerpen op papier, zodat mensen zich kunnen inlezen en het overleg efficiënter verloopt. Het is afhankelijk van de complexiteit van het onderwerp hoe uitgebreid je dit doet. Als er verzoeken zijn binnengekomen om de beleidsregels aan te passen, bespreek je met je andere collega's van dit overleg wat het advies gaat zijn. Zo is meteen bekend in hoeverre er draagvlak is binnen de organisatie. Daarnaast bespreekt het Beleidsteam wat de mogelijke wijzigingen vanuit de EU kunnen zijn,  hoe de organisatie in de toekomst hiermee om wil gaan en wat de impact van deze wijzigingen op het dagelijks werk gaat zijn. Wanneer er na afloop nog vragen zijn over een bepaald onderwerp, dan wordt dit toegewezen aan een van de deelnemers van dit overleg. Vervolgens wordt dit via de mail of tijdens een volgend overleg teruggekoppeld aan het team.

Groeipad

Ontwikkeling is een belangrijk speerpunt binnen de NAK. Het is van belang dat iedere medewerker zich zowel vakinhoudelijk als persoonlijk kan (blijven) ontwikkelen. Iedereen staat zelf aan het roer van zijn of haar loopbaan. Groeipaden bij de NAK staan niet vast, die creëer je zelf.

(Senior) Beleidsmedewerker

Werken bij NAK

De NAK is de Nederlandse Algemene Keuringsdienst voor zaaizaad en pootgoed van landbouwgewassen. Deze wettelijke taak wordt vervuld in opdracht en onder toezicht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Gespecialiseerde keurmeesters voeren tijdens het seizoen alle keuringen uit die bijdragen aan de hoogwaardige kwaliteit van het Nederlandse exportproduct. De NAK beschikt over een hightech laboratorium waar grootschalige nacontrole op pootaardappelen en zaaizaden wordt uitgevoerd door (moleculaire) onderzoekstechnieken toe te passen.

De NAK is door de sector en overheid gevraagd om partner te zijn voor onafhankelijke kwaliteitsborging in de akkerbouwketen. Daarnaast is en blijft het NAK-certificaat het keurmerk gebaseerd op onderscheidende kwaliteitseisen. Ook levert de NAK betrouwbare, actuele en transparante dienstverlening en informatie, en is de keuringsdienst het kenniscentrum op het gebied van kwaliteit en regelgeving voor het uitgangsmateriaal in de sector.

  • Kantoor in Emmeloord
  • 250 werknemers
  • 40% / 60%
  • Gem. leeftijd 49 jaar
  • Bedrijfskleding voor buitendienst
  • Thuiswerkmogelijkheden en -vergoeding

Collega's

Foto van medewerker Laura van Bezouwen
Foto van medewerker Jeroen Knol
Foto van medewerker Kars Douma
Foto van medewerker Nathasja Zenhorst
Foto van medewerker Riekjen-Anna Veltman
Foto van medewerker Frank Pijnacker
Foto van medewerker Annelies Adema
Foto van medewerker Lianne de Vries-Veurman
Foto van medewerker Niek Rol
Foto van medewerker Sipke Tigchelaar

Laura van Bezouwen - Beleidsmedewerker

Waarom ben je bij dit bedrijf gaan werken?
Ik ben bij de NAK gaan werken omdat ik terug wilde naar plantgerelateerde onderwerpen. Daarnaast wilde ik graag een baan met verschillende soorten uitdagingen, kennisdeling en verbindingen leggen op allerlei niveaus.

Wat was je vorige baan?
Mijn vorige baan was postdoc/onderzoeker in het vakgebied elektronen microscopie.

Wat doe je in je vrije tijd?
Bakken, koken en lezen.

Jeroen Knol - Technicus

Waarom ben je bij dit bedrijf gaan werken?
Uitdagend, dichtbij en veel variatie. Begrip in de polder.

Wat was je vorige baan?
Medewerker expeditie.

Wat doe je in je vrije tijd?
Geocaching.

Kars Douma - Senior medewerker klantenservice, afdeling Klantenservice Logistiek

Waarom ben je bij dit bedrijf gaan werken?
De landbouw heeft me altijd geïnteresseerd, zo ben ik ook bij de NAK terechtgekomen. Het is heerlijk om afwisselend werk te hebben en om bij te springen als ons team op de drukkerij het nodig heeft. Daarbij is het streven om de boel overzichtelijk en onder controle te houden een mooie uitdaging!

Wat heb je gestudeerd?
HBO Ondernemerschap.

Wat doe je in je vrije tijd?
Mountainbiken, hiken, reizen en samen met het gezin de gezelligheid opzoeken!

Nathasja Zenhorst - Communicatiemedewerker en vormgever, Communicatie

Waarom ben je bij dit bedrijf gaan werken?
Ik ben al jong begonnen bij de NAK en heb mij hier verder kunnen ontwikkelen. Ik ben op het lab begonnen, waar een heel nieuwe wereld voor mij open ging. Er zit zoveel meer achter het 'alleen' poten van aardappelen en planten van zaaizaden. In mijn huidige functie krijg ik veel mee van de processen en ontwikkelingen.

Wat was je vorige baan?
Medewerker Klantenservice.

Wat doe je in je vrije tijd?
Reizen en gamen.

Riekjen-Anna Veltman - Vakspecialist laboratorium afdeling analyse

Waarom ben je bij dit bedrijf gaan werken?
Ik ben bij de NAK begonnen als stagiaire, na deze stageperiode ben hier gaan werken als Senior analist. Tijdens mijn eerste jaar bij de NAK kwam er een vacature beschikbaar voor de functie vakspecialist. Dit leek me een leerzame uitdaging. Het fijne team van collega's en het werken aan de kwaliteit sprak mij ontzettend aan.

Wat was je vorige baan?
Senior analist bij de NAK.

Wat doe je in je vrije tijd?
Volleyballen.

Frank Pijnacker - Regiomanager Noord-Holland

Waarom ben je bij dit bedrijf gaan werken?
Ik ben in 1988 in dienst getreden bij de NAK, daarvoor was ik werkzaam op een akkerbouwbedrijf. Na ruim 30 jaar werkzaam als keurmeester pootaardappelen heb ik eerst als seniorkeurmeester gewerkt. Sinds 1 september 2020 ben in functie als regiomanager Noord-Holland.

Wat was je vorige baan?
Keurmeester

Wat doe je in je vrije tijd?
Met de camper op stap, zeevissen en wandelen.

Annelies Adema - Senior vakspecialist laboratorium AAO analyse

Waarom ben je bij dit bedrijf gaan werken?
Laboratorium werkzaamheden verrichten die betekenis hebben voor de klant, daarnaast het werken in een dynamisch team. Er is ruimte voor zelf ontwikkeling en ontwikkeling van het bedrijf en geen dag is hetzelfde!

Wat was je vorige baan?
Moleculair analist.

Wat doe je in je vrije tijd?
Fietsen, muziek en paardrijden.

Lianne de Vries-Veurman - Vakspecialist Zaaizaden

Waarom ben je bij dit bedrijf gaan werken?
Via via bij de NAK terecht gekomen als tijdelijk medewerker. Dit is erg goed bevallen en daarom ook gelijk gesolliciteerd toen er een plekje vrij kwam. Het werken met levend materiaal, overdragen van kennis en verbeteren van processen spreekt me erg aan.

Wat was je vorige baan?
Leerkracht basisonderwijs.

Wat doe je in je vrije tijd?
Eropuit gaan met het gezin, afspreken met familie/vrienden, koken, tuinieren.

Niek Rol (0) - Keurmeester

Waarom ben je bij dit bedrijf gaan werken?
Ik ben bij de NAK gaan werken om me verder te verdiepen in de aardappel en een mooie bijkomstigheid is dat er betere werktijden zijn dan bij mijn vorige baan.

Wat was je vorige baan?
Hiervoor werkte ik bij een pootgoedbedrijf, waar ik veel bezig was met het selecteren en sorteren van stammateriaal van aardappels. De overige gewassen waren uien, graan, suikerbieten en winterpeen. Hier heb ik bijna 16 jaar gewerkt.

Wat doe je in je vrije tijd?
In mijn vrije tijd ben ik veel met mijn gezin bezig. Ook breng ik graag tijd door in mijn tuin, geef ik voetbaltraining en ga ik één keer per week naar badminton.

Sipke Tigchelaar (43) - Keurmeester

Waarom ben je bij dit bedrijf gaan werken?
Omdat ik bij de NAK, het gehele jaar, zowel in de schuur als op het veld tussen de aardappelen loop. Hierbij krijg ik de verantwoordelijkheid en vrijheid om mijn eigen dag in te delen waarbij geen dag hetzelfde is. De afwisseling van werken op het veld en de administratieve taken vind ik prettig.

Wat was je vorige baan?
Voordat ik bij de NAK kwam werken ben ik zestien jaar werkzaam geweest bij een akkerbouwbedrijf in de Noordoostpolder. Hier deed ik werkzaamheden zoals aardappels poten, selecteren, oogsten, sorteren en het afleveren van aardappels.

Wat doe je in je vrije tijd?
Ik ga graag de natuur in met mijn gezin. Daarnaast fiets is graag op de weg met de racefiets en in het bos met de mountainbike. Ook vind ik het leuk om in de tuin bezig te zijn.

Sollicitatieproces

Eerste gesprek met P&O Adviseur en Beleidsmedewerker
Tweede gesprek met leidinggevende, collega en P&O Adviseur
Presentatie van een casus (optioneel)
Arbeidsvoorwaardengesprek

Interessante baan?

Terug naar boven