Senior Analist Nematoden

Senior Analist Nematoden

NAK Emmeloord

Wat is vereist?

 • Minimaal afgeronde mbo-opleiding
 • Ervaring met LIMS en Microsoft Office
 • Goede beheersing Nederlandse taal, zowel in woord als geschrift
 • Technisch onderlegd, secuur en georganiseerd

Wat krijg je?

 • €2.400 - €3.200 bruto p/m bij een 38-urige werkweek (afhankelijk van kennis en ervaring)
 • 32 tot 40-urige werkweek
 • 24 vakantiedagen + 12 adv-dagen (bij fulltime dienstverband)
 • Ruime opleidingsmogelijkheden
 • Laptop, telefoon, premievrij pensioen en reis- en thuiswerkvergoeding

Wat doe je?

 • 60% Procescontroles, kwaliteitsbepalingen en (microscopische) onderzoeken uitvoeren
 • 10% Storingen signaleren en oplossen
 • 10% Terugkerende onderzoeksprojecten organiseren
 • 10% Procesoverzichten maken
 • 10% Onderzoeksresultaten vrijgeven

Deze vacature is gemaakt op basis van gesprekken met medewerkers in de functie. Zo krijg jij een realistisch beeld van de baan.

Stel direct een vraag

Vacature

Als Senior Analist Nematoden bij de NAK ben je verantwoordelijk voor het uitvoeren van onderzoeken naar nematoden en bladluizen. Je voert onder andere visuele beoordelingen uit met behulp van een microscoop. Hierbij worden de verschillende aanwezige soorten nematoden of bladluizen in een monster vastgesteld en geteld. Aangezien je de monsters door een microscoop onderzoekt, is het van belang dat je geconcentreerd kunt werken en houdt van precisiewerk. Ook dien je de onderzoeken binnen gezette tijden uit te voeren om tijdig een uitslag aan telers te kunnen verstrekken. Je zorgt er aan de hand van systeemcontroles voor dat de betrouwbaarheid van een onderzoek gegarandeerd kan worden.

Daarnaast verdiep je je actief in de laboratoriumtechnieken, maak je procesoverzichten en denk je mee over hoe je de vaste procedures met betrekking tot de technieken kunt verbeteren. Hierbij werk je volgens de ISO 17025 normering en streef je naar een optimale kwaliteit en uniforme werkwijze. Ook signaleer je eventuele storingen in de laboratoriumapparatuur en los je deze zelf op. Verder treed je op als projectmedewerker voor specifieke onderzoeken die in bepaalde periodes uitgevoerd dienen te worden. In deze rol zorg je er bijvoorbeeld voor dat alle materialen aanwezig zijn om deze onderzoeken te kunnen uitvoeren.

Je bent onderdeel van Team Nematoden, dat op dit moment bestaat uit zeven werknemers. Je zult nauw samenwerken met de Senior Vakspecialist, met wie je de onderzoeken uitvoert en kennis en informatie uitwisselt. Het team wordt aangestuurd door de Teamleider Laboratorium Zaaizaden- en Nematodenonderzoek, die tevens je leidinggevende is. 

Als je het leuk vindt om nauwkeurig en geconcentreerd te werken, en je het een uitdaging vindt om binnen gezette tijden kwalitatief hoge onderzoeksresultaten te leveren, dan is dit een baan voor jou.

Agenda

Senior Analist Nematoden

Op een leuke werkdag is het je gelukt een ingewikkeld of bewerkelijk monster te analyseren. Het onderzoek kostte even tijd, maar ondanks dat heb je met je team de afgesproken productieaantallen gehaald!

Tijdens een matige werkdag ben je soms wel een halve dag bezig met een onderzoek naar één monster. Hierdoor heb je het gevoel dat je weinig aan de productie hebt bijgedragen.

 • 08:00
 • 09:00
 • 10:00
 • 11:00
 • 12:00
 • 13:00
 • 14:00
 • 15:00
 • 16:00
 • 17:00
  • Lunch
  • Laboratoriumonderzoek uitvoeren
  • Onderzoeksresultaten controleren en vrijgeven
  • Laboratoriumonderzoek uitvoeren
  • Gesprek met Teamleider
  • Storing oplossen
  • Laboratoriumonderzoek uitvoeren
  • Laboratoriumonderzoek uitvoeren

Voorbeeld uit de praktijk

De spoelmachine geeft een storing. Wat doe je?

Het kan voorkomen dat er een storing zit in een van de apparaten die je gebruikt tijdens het uitvoeren van een laboratoriumonderzoek. De spoelmachine, een apparaat waarin de monsters worden gespoeld en gezeefd, kan bijvoorbeeld vastlopen. Je probeert altijd eerst zelf de oorzaak van de storing te achterhalen en de machine aan de praat te krijgen. Het is daarom handig als je enige affiniteit hebt met deze apparatuur, maar door de ervaring die je binnen deze functie opdoet, weet je naar verloop van tijd waar je op moet letten. Mocht je er niet uitkomen, dan neem je contact op met de Technische Dienst. Zij zullen dan langskomen om het probleem te verhelpen of schakelen wanneer nodig een externe partij in.

Groeipad

Ontwikkeling is een belangrijk speerpunt binnen de NAK. Het is van belang dat iedere medewerker zich zowel vakinhoudelijk als persoonlijk kan (blijven) ontwikkelen. Iedereen staat zelf aan het roer van zijn of haar loopbaan. Groeipaden bij de NAK staan niet vast, die creëer je zelf.

Senior Analist Nematoden (NMO)

Werken bij NAK

De NAK is de Nederlandse Algemene Keuringsdienst voor zaaizaad en pootgoed van landbouwgewassen. Deze wettelijke taak wordt vervuld in opdracht en onder toezicht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Gespecialiseerde keurmeesters voeren tijdens het seizoen alle keuringen uit die bijdragen aan de hoogwaardige kwaliteit van het Nederlandse exportproduct. De NAK beschikt over een hightech laboratorium waar grootschalige nacontrole op pootaardappelen en zaaizaden wordt uitgevoerd door (moleculaire) onderzoekstechnieken toe te passen.

De NAK is door de sector en overheid gevraagd om partner te zijn voor onafhankelijke kwaliteitsborging in de akkerbouwketen. Daarnaast is en blijft het NAK-certificaat het keurmerk gebaseerd op onderscheidende kwaliteitseisen. Ook levert de NAK betrouwbare, actuele en transparante dienstverlening en informatie, en is de keuringsdienst het kenniscentrum op het gebied van kwaliteit en regelgeving voor het uitgangsmateriaal in de sector.

 • Kantoor in Emmeloord
 • 250 werknemers
 • 40% / 60%
 • Gem. leeftijd 49 jaar
 • Bedrijfskleding voor buitendienst
 • Thuiswerkmogelijkheden en -vergoeding

Collega's

Laura van Bezouwen - Beleidsmedewerker

Waarom ben je bij dit bedrijf gaan werken?
Ik ben bij de NAK gaan werken omdat ik terug wilde naar plantgerelateerde onderwerpen. Daarnaast wilde ik graag een baan met verschillende soorten uitdagingen, kennisdeling en verbindingen leggen op allerlei niveaus.

Wat was je vorige baan?
Mijn vorige baan was postdoc/onderzoeker in het vakgebied elektronen microscopie.

Wat doe je in je vrije tijd?
Bakken, koken en lezen.

Bart Corten - (Technisch) Teamleider Laboratorium

Waarom ben je bij dit bedrijf gaan werken?
Ik heb biologie gestudeerd en wilde mijn opgedane kennis van micro-organisme en planten praktisch toepassen. Ik vond de schaal van de onderzoeken bij de NAK indrukwekkend. Bovendien vind ik het ook belangrijk dat mijn werk bijdraagt aan een groter maatschappelijk doel. Met de keuring van zaaizaden en aardappelpootgoed draagt ik bij aan voedselzekerheid van Nederland en de rest van de wereld.

Wat heb je gestudeerd?
Biologie Universiteit van Groningen.

Wat doe je in je vrije tijd?
Tuinieren.

Jeroen Knol - Technicus

Waarom ben je bij dit bedrijf gaan werken?
Uitdagend, dichtbij en veel variatie. Begrip in de polder.

Wat was je vorige baan?
Medewerker expeditie.

Wat doe je in je vrije tijd?
Geocaching.

Kars Douma - Senior medewerker klantenservice, afdeling Klantenservice Logistiek

Waarom ben je bij dit bedrijf gaan werken?
De landbouw heeft me altijd geïnteresseerd, zo ben ik ook bij de NAK terechtgekomen. Het is heerlijk om afwisselend werk te hebben en om bij te springen als ons team op de drukkerij het nodig heeft. Daarbij is het streven om de boel overzichtelijk en onder controle te houden een mooie uitdaging!

Wat heb je gestudeerd?
HBO Ondernemerschap.

Wat doe je in je vrije tijd?
Mountainbiken, hiken, reizen en samen met het gezin de gezelligheid opzoeken!

Riekjen-Anna Veltman - Vakspecialist laboratorium afdeling analyse

Waarom ben je bij dit bedrijf gaan werken?
Ik ben bij de NAK begonnen als stagiaire, na deze stageperiode ben hier gaan werken als Senior analist. Tijdens mijn eerste jaar bij de NAK kwam er een vacature beschikbaar voor de functie vakspecialist. Dit leek me een leerzame uitdaging. Het fijne team van collega's en het werken aan de kwaliteit sprak mij ontzettend aan.

Wat was je vorige baan?
Senior analist bij de NAK.

Wat doe je in je vrije tijd?
Volleyballen.

Fabian van de Raadt - Manager Finance & Control, afdeling Financiën

Waarom ben je bij dit bedrijf gaan werken?
De NAK is een professionele organisatie die zich verder aan het ontwikkelen is. In deze fase is dit voor mij het moment waarin ik onderscheid kan maken en de NAK verder kan helpen.

Wat was je vorige baan?
Groepscontroller - IJssel Technologie.

Wat doe je in je vrije tijd?
Hardlopen en reizen.

Frank Pijnacker - Regiomanager Noord-Holland

Waarom ben je bij dit bedrijf gaan werken?
Ik ben in 1988 in dienst getreden bij de NAK, daarvoor was ik werkzaam op een akkerbouwbedrijf. Na ruim 30 jaar werkzaam als keurmeester pootaardappelen heb ik eerst als seniorkeurmeester gewerkt. Sinds 1 september 2020 ben in functie als regiomanager Noord-Holland.

Wat was je vorige baan?
Keurmeester

Wat doe je in je vrije tijd?
Met de camper op stap, zeevissen en wandelen.

Annelies Adema - Senior vakspecialist laboratorium AAO analyse

Waarom ben je bij dit bedrijf gaan werken?
Laboratorium werkzaamheden verrichten die betekenis hebben voor de klant, daarnaast het werken in een dynamisch team. Er is ruimte voor zelf ontwikkeling en ontwikkeling van het bedrijf en geen dag is hetzelfde!

Wat was je vorige baan?
Moleculair analist.

Wat doe je in je vrije tijd?
Fietsen, muziek en paardrijden.

Tom Tesselaar - Keurmeester Buitendienst

Waarom ben je bij dit bedrijf gaan werken?
Ik ben keurmeester bij de NAK geworden omdat het een leuke veelzijdige baan is. Tijdens een werkdag ben ik in contact met veel verschillende mensen.

Wat was je vorige baan?
Relatiebeheerder.

Wat doe je in je vrije tijd?
Sporten: kitesurfen en mountainbiken.

Nathasja Zenhorst - Communicatiemedewerker en vormgever, Communicatie

Waarom ben je bij dit bedrijf gaan werken?
Ik ben al jong begonnen bij de NAK en heb mij hier verder kunnen ontwikkelen. Ik ben op het lab begonnen, waar een heel nieuwe wereld voor mij open ging. Er zit zoveel meer achter het 'alleen' poten van aardappelen en planten van zaaizaden. In mijn huidige functie krijg ik veel mee van de processen en ontwikkelingen.

Wat was je vorige baan?
Medewerker Klantenservice.

Wat doe je in je vrije tijd?
Reizen en gamen.

Lianne de Vries-Veurman - Vakspecialist Zaaizaden

Waarom ben je bij dit bedrijf gaan werken?
Via via bij de NAK terecht gekomen als tijdelijk medewerker. Dit is erg goed bevallen en daarom ook gelijk gesolliciteerd toen er een plekje vrij kwam. Het werken met levend materiaal, overdragen van kennis en verbeteren van processen spreekt me erg aan.

Wat was je vorige baan?
Leerkracht basisonderwijs.

Wat doe je in je vrije tijd?
Eropuit gaan met het gezin, afspreken met familie/vrienden, koken, tuinieren.

Sollicitatieproces

Eerste gesprek met Teamleider Laboratorium, Senior Vakspecialist en Personeelsadviseur
Tweede gesprek met Senior Vakspecialist en Recruiter
Arbeidsvoorwaardengesprek

Interessante baan?