Fytopathologisch Onderzoeker

Vacature gesloten

Fytopathologisch Onderzoeker

NAK Emmeloord

Wat is vereist?

 • Afgeronde wo-opleiding (bijvoorbeeld fytopathologie en/of microbiologie)
 • Minstens 3 jaar werkervaring
 • Je kunt onderzoeksprojecten zelfstandig opzetten
 • Goede beheersing Nederlandse en Engelse taal, zowel in woord als geschrift
 • Je bent nieuwsgierig, een enthousiaste netwerker en hebt een brede biologische en landbouwkundige interesse

Wat krijg je?

 • €3.500 - €5.000 bruto p/m (o.b.v. kennis en ervaring)
 • 40-urige werkweek
 • 25 vakantiedagen (met 12 adv dagen)
 • Ruime opleidingsmogelijkheden
 • Laptop, telefoon, thuiswerkmogelijkheden, premievrij pensioen en reis- en thuiswerkvergoeding

Wat doe je?

 • 55% (Diagnostisch) onderzoek uitvoeren
 • 25% Biologische kennisopbouw
 • 20% (Diagnostisch) onderzoek optimaliseren en ontwikkelen

Deze vacature is gemaakt op basis van gesprekken met medewerkers in de functie. Zo krijg jij een realistisch beeld van de baan.

Stel direct een vraag

Vacature

Als Fytopathologisch Onderzoeker bij de Nederlandse Algemene Keuringsdienst (NAK) ben je onder andere verantwoordelijk voor het uitvoeren van diagnostisch onderzoek op landbouwgewassen. Aan de hand van symptomen ga je op zoek naar de plantpathogenen of plaagorganismen die het symptoom veroorzaakt kunnen hebben. Hiervoor maak je gebruik van diverse detectie- en identificatiemethoden en verschillende laboratoriumtechnieken. De door interne en externe partijen aangeboden monsters zijn uniek en hebben een eigen reden om ingezonden te worden.

Aan sommige onderzoeksprojecten werk je samen met externe partners. Je beoordeelt zelf de aanvragen en verzoeken die je hiervoor binnenkrijgt. De thema’s die je in samenwerking onderzoekt, zijn verschillend: de ene keer gaat het om het implementeren van een nieuwe onderzoekstechniek, de andere keer onderzoeken jullie een prominente bacteriesoort of een soort nematode die in opkomst lijkt te zijn vanwege klimaatverandering of aanpassing van het gewasbeschermingsmiddelenpakket.

Voor je onderzoeken is het belangrijk dat je je kennis over plantpathogenen en plaagorganismen blijft uitbreiden. Je houdt je dus ook bezig met het lezen van wetenschappelijke literatuur, het bijwonen van kennisnetwerken en het samenwerken met onderzoeksinstanties en andere keuringsdiensten.

Je werkt op de afdeling R&D, bestaande uit een Manager, drie Onderzoekers en drie Onderzoeksassistenten. Daarnaast werk je samen met verschillende andere afdelingen, zoals de Buitendienst, Beleid en Laboratorium.

Als je een natuurlijke nieuwsgierigheid bezit, je geïnteresseerd bent in het werken met micro-organismen en plaagorganismen, en je het uitdagend vindt om soms onder tijdsdruk te moeten werken, dan is dit een baan voor jou.

Werkweek

Fytopathologisch Onderzoeker

Op een leuke dag neem je deel aan een interessant kennisnetwerk. Hierdoor leer je nieuwe zaken, die van pas komen in het diagnostisch onderzoek dat je uitvoert.

Op een gemiddelde dag ben je bezig met onderzoeksvragen, of het nu gaat om laboratoriumwerk of het zoeken naar informatie in de wetenschappelijke literatuur.

 • 08:00
 • 09:00
 • 10:00
 • 11:00
 • 12:00
 • 13:00
 • 14:00
 • 15:00
 • 16:00
 • 17:00
  • Weekstart
  • Diagnostisch onderzoek
  • Diagnostisch onderzoek
  • Lunch
  • Deelname aan kennisnetwerk
  • Literaire kennis opdoen en delen
  • Intern onderzoeksproject
  • Literaire kennis opdoen en delen
  • Diagnostisch onderzoek

Voorbeeld uit de praktijk

Je wordt benaderd door een externe organisatie voor een onderzoeksproject. Hoe verwerk je deze aanvraag?

Vaak willen externe partijen dat je meewerkt aan een onderzoeksproject, omdat de expertise van jou en je team nodig is. In overleg met je team bespreek je of jullie de capaciteit hebben om de doelstellingen van het project te bereiken. Ook bespreek je of het project zal resulteren in een bruikbaar product dat de keuringsactiviteiten van de NAK kan verbeteren.

Groeipad

Ontwikkeling is een belangrijk speerpunt binnen de NAK. Het is van belang dat iedere medewerker zich zowel vakinhoudelijk als persoonlijk kan (blijven) ontwikkelen. Iedereen staat zelf aan het roer van zijn of haar loopbaan. Groeipaden bij de NAK staan niet vast, die creëer je zelf.

Fytopathologisch Onderzoeker

Werken bij NAK

De NAK is de Nederlandse Algemene Keuringsdienst voor zaaizaad en pootgoed van landbouwgewassen. Deze wettelijke taak wordt vervuld in opdracht en onder toezicht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Gespecialiseerde keurmeesters voeren tijdens het seizoen alle keuringen uit die bijdragen aan de hoogwaardige kwaliteit van het Nederlandse exportproduct. De NAK beschikt over een hightech laboratorium waar grootschalige nacontrole op pootaardappelen en zaaizaden wordt uitgevoerd door (moleculaire) onderzoekstechnieken toe te passen.

De NAK is door de sector en overheid gevraagd om partner te zijn voor onafhankelijke kwaliteitsborging in de akkerbouwketen. Daarnaast is en blijft het NAK-certificaat het keurmerk gebaseerd op onderscheidende kwaliteitseisen. Ook levert de NAK betrouwbare, actuele en transparante dienstverlening en informatie, en is de keuringsdienst het kenniscentrum op het gebied van kwaliteit en regelgeving voor het uitgangsmateriaal in de sector.

 • Kantoor in Emmeloord
 • 250 werknemers
 • 40% / 60%
 • Gem. leeftijd 49 jaar
 • Bedrijfskleding voor buitendienst
 • Thuiswerkmogelijkheden en -vergoeding

Collega's

Laura van Bezouwen - Beleidsmedewerker

Waarom ben je bij dit bedrijf gaan werken?
Ik ben bij de NAK gaan werken omdat ik terug wilde naar plantgerelateerde onderwerpen. Daarnaast wilde ik graag een baan met verschillende soorten uitdagingen, kennisdeling en verbindingen leggen op allerlei niveaus.

Wat was je vorige baan?
Mijn vorige baan was postdoc/onderzoeker in het vakgebied elektronen microscopie.

Wat doe je in je vrije tijd?
Bakken, koken en lezen.

Jeroen Knol - Technicus

Waarom ben je bij dit bedrijf gaan werken?
Uitdagend, dichtbij en veel variatie. Begrip in de polder.

Wat was je vorige baan?
Medewerker expeditie.

Wat doe je in je vrije tijd?
Geocaching.

Kars Douma - Senior medewerker klantenservice, afdeling Klantenservice Logistiek

Waarom ben je bij dit bedrijf gaan werken?
De landbouw heeft me altijd geïnteresseerd, zo ben ik ook bij de NAK terechtgekomen. Het is heerlijk om afwisselend werk te hebben en om bij te springen als ons team op de drukkerij het nodig heeft. Daarbij is het streven om de boel overzichtelijk en onder controle te houden een mooie uitdaging!

Wat heb je gestudeerd?
HBO Ondernemerschap.

Wat doe je in je vrije tijd?
Mountainbiken, hiken, reizen en samen met het gezin de gezelligheid opzoeken!

Riekjen-Anna Veltman - Vakspecialist laboratorium afdeling analyse

Waarom ben je bij dit bedrijf gaan werken?
Ik ben bij de NAK begonnen als stagiaire, na deze stageperiode ben hier gaan werken als Senior analist. Tijdens mijn eerste jaar bij de NAK kwam er een vacature beschikbaar voor de functie vakspecialist. Dit leek me een leerzame uitdaging. Het fijne team van collega's en het werken aan de kwaliteit sprak mij ontzettend aan.

Wat was je vorige baan?
Senior analist bij de NAK.

Wat doe je in je vrije tijd?
Volleyballen.

Frank Pijnacker - Regiomanager Noord-Holland

Waarom ben je bij dit bedrijf gaan werken?
Ik ben in 1988 in dienst getreden bij de NAK, daarvoor was ik werkzaam op een akkerbouwbedrijf. Na ruim 30 jaar werkzaam als keurmeester pootaardappelen heb ik eerst als seniorkeurmeester gewerkt. Sinds 1 september 2020 ben in functie als regiomanager Noord-Holland.

Wat was je vorige baan?
Keurmeester

Wat doe je in je vrije tijd?
Met de camper op stap, zeevissen en wandelen.

Annelies Adema - Senior vakspecialist laboratorium AAO analyse

Waarom ben je bij dit bedrijf gaan werken?
Laboratorium werkzaamheden verrichten die betekenis hebben voor de klant, daarnaast het werken in een dynamisch team. Er is ruimte voor zelf ontwikkeling en ontwikkeling van het bedrijf en geen dag is hetzelfde!

Wat was je vorige baan?
Moleculair analist.

Wat doe je in je vrije tijd?
Fietsen, muziek en paardrijden.

Tom Tesselaar - Keurmeester Buitendienst

Waarom ben je bij dit bedrijf gaan werken?
Ik ben keurmeester bij de NAK geworden omdat het een leuke veelzijdige baan is. Tijdens een werkdag ben ik in contact met veel verschillende mensen.

Wat was je vorige baan?
Relatiebeheerder.

Wat doe je in je vrije tijd?
Sporten: kitesurfen en mountainbiken.

Nathasja Zenhorst - Communicatiemedewerker en vormgever, Communicatie

Waarom ben je bij dit bedrijf gaan werken?
Ik ben al jong begonnen bij de NAK en heb mij hier verder kunnen ontwikkelen. Ik ben op het lab begonnen, waar een heel nieuwe wereld voor mij open ging. Er zit zoveel meer achter het 'alleen' poten van aardappelen en planten van zaaizaden. In mijn huidige functie krijg ik veel mee van de processen en ontwikkelingen.

Wat was je vorige baan?
Medewerker Klantenservice.

Wat doe je in je vrije tijd?
Reizen en gamen.

Lianne de Vries-Veurman - Vakspecialist Zaaizaden

Waarom ben je bij dit bedrijf gaan werken?
Via via bij de NAK terecht gekomen als tijdelijk medewerker. Dit is erg goed bevallen en daarom ook gelijk gesolliciteerd toen er een plekje vrij kwam. Het werken met levend materiaal, overdragen van kennis en verbeteren van processen spreekt me erg aan.

Wat was je vorige baan?
Leerkracht basisonderwijs.

Wat doe je in je vrije tijd?
Eropuit gaan met het gezin, afspreken met familie/vrienden, koken, tuinieren.

Sollicitatieproces

Gesprek met Manager R&D en Personeelsadviseur
Gesprek met Fytopathologisch Onderzoekers en Recruiter
Arbeidsvoorwaardengesprek

Interessante baan?